Japonia castiga cu noroc Cupa Asiei

Rezerva japoneza, Tadari Lee, a adus aseara trofeul cu numarul 4 din istorie pentru Japonia, dupa un gol de diamant marcat in prelungirile partidei cu Australia, din Finala Cupei Asiei pe Natiuni, Qatar 2011.
Intrat pe teren in minutul 98 in locul lui Maeda, Lee a marcat golul decisiv pentru niponi in minutul 109, dupa un voleu cu stangul din careul mare, care l-a lasat fara replica pe goalkeeperul lui Fulham, Mark Schwarzer.
Succesul din acest an al Japoniei le urmeaza pe cele inregistrate in 1992, 2000 si 2004 si califica selectionata lui  Alberto Zaccheroni la Cupa Confederatiilor 2013 din Brazilia, ultima incalzire inaintea mondialului din 2014.
Revenind la meciul de aseara de pe Khalifa Stadium din Doha, jucat in prezenta a 37,174 de spectatori, nu pot decat sa spun ca am vazut din nou fata nemiloasa a fotbalului, care, nu-i asa, "se joaca pe goluri" sau "greseala asteapta".
A fost destul ca defensiva cangurilor sa faca un singur cadou pentru ca Japonia, o echipa extrem de pragamatica si matura, sa profite la maximum. S-a intamplat asta in minutul 109 al celei de-a doua reprize a prelungirilor, cand, Nagatomo l-a depasit pe Wilkshire, a centrat in careu, de unde, nemarcat, Lee a indeplinit o simpla formalitate, voleu cu stangul in poarta unui Schwarzer, imperial pana in acel moment.
Acesta a fost singurul moment de slabiciune al apararii conduse exemplar pana atunci de cuplul Lucas Neill- Sasa Ognenovski.
Pana in acel minut, meciul a fost controlat autoritar de Australia, care a ratat nenumarate ocazii prin Kewell (19', 28', 31', 73', 87'), Mckay (2'), Emerton (102'),  Kruse (104'), Carney (89'). Prima ocazie uriasa a Japoniei s-a consemnat abia in minutul 66, cand Okazaki a trimis cu capul  milimetric pe langa.
Asadar, Australia pierde in mod nemeritat o finala pe care a controlat-o de la un capat la altul, si ii rapeste unei generatii de aur formata din Neill, Schwarzer, Tim Cahill, Harry Kewell si Brett Emerton, sansa de a ridica un prim trofeu deasupra capului.
Cati dintre componentii de azi din selectionata "Socceroos" vor avea sansa sa lupte din nou pentru trofeu, vom afla la urmatoarea editie a Cupei Asiei pe Natiuni, care se va desfasura chiar in Australia, in 2015.